Sommarbrev 2020!

Scenkonst och demokrati!

4-6 december 2020 blir det kurs i Gävle på temat scenkonst och demokrati. Målgruppen är framförallt ledare i olika amatörgrupper som arbetar med scenkonst

Denna helg pratar vi om hur det ser ut med demokratin i våra föreningar och i samhället i stort. Hur agerar antidemokratiska rörelser och hur ställer vi oss på demokratins sida?

Dagarna kommer att innehålla gästföreläsare, samtal, och workshops kring devising och att skapa teater utifrån rörelse.

En spännande helg du inte får missa! Mer information kommer efter sommaren!

Alla arrangemang i höst genomförs självklart i enlighet med Folkhälsomyndighetens gällande rekommendationer och restriktioner.

Festival & kongress 2020!

Kongress 2020

Den 21 – 24 maj genomförde ATR sin kongress på distans och vi träffades via de digitala verktygen Zoom och VoteIT. Utvärderingen från kongressen visar på en positiv upplevelse och att förhandlingarna fungerade bra. 90 % av de svarande skulle kunna tänka sig vara med på en kongress med dessa verktyg igen. Naturligtvis vill många träffas i verkliga livet och vi får hoppas att vi får möjlighet till det vid nästa tillfälle. Kongressprotokollet är klart och tillsammans med övriga handlingar finns det på ATRs hemsida.

Den nya styrelsen består av Thomas Dahlberg som valdes till ordförande. Ledamöter är Lotta Thörnquist, Simon Almjung, Ellen Vestermark, Anna-Karin Waldemarson, Pelle Wistén, Emy Stahl, Stefan Lillieberg och Torben Sundqvist. Styrelsen går att nå via ATRs hemsida. Tveka inte att kontakta dem om ni har frågor, förslag eller kritik.

Ny revisor är Karin Westerberg, Södertälje och sedan tidigare är KPMG vår auktoriserade revisor.

Valberedning består nästa mandatperiod av Charly Wassberg Borbos, Ingvar Rimshult, Christina Gutiérrez Malmbom och Rod Cansby. De nås på e-postadress: valberedning@atr.nu

Bland kongresshandlingarna finns vår verksamhetsplan och tillsammans med den motion som kom in och bifölls på kongressen stakar det ut vad vi ska arbeta med 2020 – 2022. Motionen handlade om att söka pengar för att göra en samlad övningsbank med teater- och dramaövningar som är till för medlemmarna och som man kan nå via internet. Förslagsställarna tillsammans med styrelse och kansli ska börja jobba med detta inom kort.

Extra kongress i höst

Från styrelsen föreligger två propositioner till förbundet, Ny medlemsform och Klimatarbete inom ATR. Vi planerar för att dessa frågor ska behandlas vid en extra kongress i höst där vi kan träffas i verkliga livet. Preliminär sker detta den 5 – 6 december under kurshelgen om Scenkonst och demokrati i Gävle. Arbetet med extra kongressen kommer förberedas i VoteIT.

Festival 2020!

Vi träffas för att fira det vi älskar mest – teatern, konsten, scenen och det egna skapandet.

ATR har beslutat att flytta fram ATR-festivalen på grund av den rådande pandemisituationen. Om folkhälsomyndigheten lättar på rekommendationerna planerar ATR att genomföra årets festival i höst. Planeringsarbetet för en festival i Västerås i hösten 2020 har satts igång och det blir en lite förenklad version av ATR-festivalen i år. Det blir ett tajt program men lite mycket inspiration och möten. 23-25 oktober 2020 kommer festivalen att ske i Västerås. Festivalen kommer att hålla till på Växhuset i Västerås. Mer info kommer!
Medarrangörer är Amatörteaterkonsulenten i Västmanland, Västmanlands teater och ATR-Västmanland.
För frågor om festivalen – maila Mats Wenlöf på ATRs kansli på mats@atr.nu eller ring 021-4704161. Välkomna!

Festivalen 2022 har preliminärt datum Kristi himmelsfärdshelgen, vilket är den 26 – 29 maj 2022.

Alla arrangemang i höst genomförs självklart i enlighet med Folkhälsomyndighetens gällande rekommendationer och restriktioner.

Korttidsarbete på ATR

ATR har tagit beslut om att korttidsarbete just nu föreligger på ATRs kansli på grund av den pågående pandemin och dess inverkan på förbundets ekonomi. Det innebär att flertalet av personalen under perioden den 15 juni – den 14 oktober 2020 arbetar 20 – 40% mindre, vilket får till resultat att det kommer vara svårare att få tag i oss på kansliet, växelns öppettider begränsas och handläggningstiderna förlängs.

ATRs växel kommer vara öppen måndag – tisdag 9.30 – 15.00, onsdag – torsdag 9.30 – 14.00 och fredag stängt. Våra direktnummer och e-postadresser finns på hemsidan men observera att vår nåbarhet är begränsad.

Vi ber om förståelse för detta och försöker under rådande omständigheter ge er bra service, kommunicera öppet och kreativt med er och förbereda vår folkrörelse inför omstarten av den levande teatern och scenkonsten.

NEATA-festival

NEATA, North European Amateur Theatre Alliance, fortsätter att planera sin festival den 10-13 september 2020 i Saaremaa, Estland. Det finns alltså fortfarande möjlighet för en svensk grupp att delta! Estlands amatörteaterorganisation har fått tillstånd från sina myndigheter att vara värd för nio länder (Baltiska och nordiska länder). Gruppen kan bestå av upp till 10 personer och pjäsen max 60

min. lång. Men anmälan måste ske så fort som möjligt – senast den 26 juni. Se vidare: https://www.atr.nu/2020/03/03/neata-festival-2020-i-estland/ Frågor? Skriv till Mats Wenlöf: mats@atr.nu eller ring 021-470 4161.

IATA-festival 2021

Mondial du Theatre 17-22 augusti 2021 (OBS Nya datum)

Mondial du Théâtre den officiell AITA/IATA-festival som hålls i Monaco vart fjärde år och de fortsätter sitt arbete men har bantat festivalen och har nya datum. Anmälningstiden är också ändrad. Därmed ska en anmälan till Svenskt Amatörteaterråd, c/o ATR var oss tillhanda senast den 30 september 2020. Pjäsen ska vara max 60 minuter i speltid. Se mer info här: https://www.atr.nu/2020/02/21/inbjudan-till-varldsfestival-i-monaco/ Har du frågor? Skriv till mats@atr.nu eller ring 021-470 4161.

Upprop 1&2!

Upprop 1 – Festival/ kongress 2022

ATR ska arrangera festival och kongress igen 2022 och vi söker ort och samarbetspartner för detta arrangemang. Festivalen brukar bestå av 10 – 12 föreställningar, 100 – 150 deltagare, workshops, seminarier, fest och teatersamtal. Den lokala partnern har stora möjligheter att sätta sin prägel på festivalen tillsammans med ATR. Beroende på storlek på festivalen brukar det behövas två till tre teaterlokaler där föreställningarna kan alternera. Det bör finnas möjlighet att söka pengar lokalt och regionalt för arrangemanget.

Upprop 2 – Verksamhetskonferens 2021

Under 2021 ska ATR arrangera en verksamhetskonferens någonstans i Sverige. Konferensen brukar ske under en helg, fredag till söndag och innehålla seminarier, möten, workshops och nån eller fler föreställningar. Temat för konferensen bestäms av ATR, i överenskommelse med den part för arrangemanget vi har. 2017 i Helsingborg var temat ”Tillgänglighet”. 2019 i Söråker var temat ”När inspirationen tryter”.

Tveka inte att kontakta oss och fråga om evenemanget! Det brukar vara en utmaning för distriktet eller föreningen men också mycket kul och ge arrangörerna massor. Maila eller ring Mats, mats@atr.nu 021-470 4161 eller Nitja Tapper, nitja@atr.nu 021-470 41.

Glöm inte korsordet!

Har du en lång skön sommar framför dig? Kanske en hängmatta som väntar? Glöm då inte att ATR har ett fantastiskt kul och klurig korsord i senaste numret av Teaterforum som du har heeeela sommaren på dig att lösa! Blir du den första som skickar in rätt svar på kan du vinna en tjusig ATR tygkasse!
Kolla in senaste numret här eller skicka iväg ett mail till nitja@atr.nu för att få en fysisk kopia!

Sommaröppettider på ATR

Nu är det snart dags för oss på ATRs kansli att ta en välbehövlig semester!

Passa på att njut av ledighet och sommaren mellan allt kämpande teaterarbete.  ATRs kansli och nya styrelse önskar er en skön och vilsam sommar.

Telefonväxel och kansli stängt: 11 juli – 3 augusti

Medlemsärenden stängt: 4 juli – 9 augusti

Uppföranderättshantering stängt: 11 juli – 9 augusti
Sista dag för att ansöka om uppföranderätt före semesterstängningen är måndagen den 6 juli. Ansökningar som skickas in efter 6 juli börjar behandlas tidigast 10 augusti.

Manusbibliotek, Teatershop och butik stängt: 11 juli – 9 augusti Beställningar kan göras under perioden, men börjar expedieras tidigast 10 augusti. Sista beställningsdag är 8 juli för att få sin beställning skickad före semesterstängningen.

OBS! Undvik gärna att returnera manus till oss under tiden 11 juli – 9 augusti.

Påminnelse!

Kom ihåg att ATRs medlemsföreningar och alla ni som har serviceavtal numer kan få våra manus levererade digitalt för läsning. Det enda som behövs för att få tillgång till denna förmån är att teckna ett särskilt avtal. Detta medför inga extra kostnader utan det blir snarare billigare, då ni slipper portokostnaderna. Kontakta Anders Stark på anders@atr.nu, så ordnar vi med avtal snabbt och enkelt. Viktigt att påminna om är att det till en början enbart kommer att vara möjligt att beställa fem manus åt gången och alla filer som skickas kommer att vara låsta för utskrift och redigering. Först när ni fått uppföranderätt för pjäsen, så kommer en upplåst version att skickas.

Coronaenkät!

ATRs enkät till föreningarna ligger kvar på hemsidan och har ni inte fyllt i den så gör det här: https://www.atr.nu/2020/04/07/svara-pa-enkat-kring-covid-19/ Informationen från er är viktig för att vi ska ha den övergripande bilden klar över hur detta drabbar oss.

Glad sommar!


« Tillbaka