Digital kortpjäsfestival 2021!

Välkommen till ATRs digitala kortpjäsfestival. En teaterfestival på nätet.

Pandemin har begränsat oss nu i ett år och det finns ett stort, uppdämt behov att utrycka sig, att vara kreativ och åter berätta. ATR arrangerar därför en digital teaterfestival 2021.

Form, tema och innehåll?
Till festivalen är det möjligt att skicka in korta digitala pjäser maximalt 10 minuter långa. Bidragen får handla om vad som helst. Det kan t ex handla om vad pandemin har gjort med oss eller att demokratin i år fyller 100 år. Men ni är som vanligt fria att ta upp vad ni vill. Vi uppmuntrar egenskrivna manus, men behövs rättigheter får grupperna bekosta detta själva. Vi vill poängtera att detta inte är en filmfestival – vi efterlyser filmad teater, dans och andra sceniska uttryck.

Musikrättigheter: Vill ni använda musik i era filmade pjäser så måste ni tänka på rättigheterna. Om ni använder er av upphovsrättsskyddad musik så är det inte säkert att filmerna kommer att få ligga kvar på plattformen. Det allra bästa är att använda egenskriven musik eller så kallad ”creative common”-musik, som innebär att det är musik skapad att använda till videos på nätet och som är kostnadsfritt. Läs dock noga på exakt var och hur musiken får användas samt hur musiken ska krediteras. För att hitta musiken så är det enklaste att googla och då finns det ett flertal ställen som ombesörjer denna typ av musik. Hör av er om ni har frågor.

För vem?
Festivalen är öppen för alla medlemmar i ATR och för skolor/ kulturskolor som har serviceavtal med ATR. Det bästa är om bidragen kan ses av alla men det ska vara möjligt att ha olika målgrupper i era pjäser. Vi har valt följande kategorier: 1) Kan ses av alla åldrar. 2) Kan ses av alla över 11 år. 3) kan ses av alla över 18 år.

När?
Ni kan skicka in bidrag under perioden: 1 maj – 25 sept. Bidragen publiceras löpande under följande tidsperioder: 17 maj – 30 juni och 15 augusti – 25 september. Alla bidrag som publiceras kommer att ligga kvar till den 4 oktober. Den 2 oktober blir det en festivaldag då ett urval av bidragen visas. Det blir diskussioner och teatersamtal. Tanken är att någon från varje uttagen grupp finns med via länk, så se till att boka upp det datumet redan nu. Denna festivaldag kommer att livestreamas.

Hur gör man?

ATR planerar ett antal kostnadsfria kurser i att filma scenkonst samt hur en grupp kan tänka kring att skapa en föreställning i turbofart. Som en bonus erbjuder ATR även kurs i hur en grupp kan skapa en livestream, om gruppen kanske samtidigt som dokumentationen sker vill förmedla föreställningen live. Följande kurser är inplanerade;

  • Vägen till en livestream – Nybörjare (2021-04-21 kl.18:00-19:30)

Vid detta kurstillfälle så lär Lisa & Adam från Gycklargruppen TRiX ut hur man på enklast möjliga vis får till en livestream.Vi kommer vi att gå igenom den teknik som behövs, hur den kopplas ihop och vilken plattform som är bäst att använda vid livestream. Vi kommer även att ge er några tips och TRiX i vad man bör tänka på när kameran väl rullar samt hur man når ut i marknadsföringsbruset innan. Under kursen kommer vi att pausa för tillfällen att ställa frågor. Vi kommer att utgå från hur man kan livestreama med sin mobiltelefon. Inga förkunskaper krävs.
Anmäl dig här:https://forms.office.com/r/09d9DwJnBD

  • Filma din föreställning med mobilen – Nybörjare (2021-04-26 kl. 18:00-20:00)

En grundläggande kurs i att använda din mobiltelefon till att göra film. Kursen vänder sig till dig med ingen (eller väldigt lite) tidigare erfarenhet att göra film. Kursen sker digitalt och du kommer ha möjlighet att ställa frågor under kursen

I kursen går vi igenom…
– Hur du använder din mobilkamera på bästa sätt för att filma.
– Vikten av ett bra ljud och hur du med enkla medel kan uppnå det
– Hur man ljussätter enklast för film
– Grundläggande klippning och efterbearbetning av film
– Inspiration till Kortpjäsfestivalen

Anmäl dig här: https://forms.office.com/r/AvZeEKbpkG

  • Vägen till en livestream – Fortsättningskurs (2021-04-29 kl. 18:00-19:30)

Vid detta kurstillfälle så lär Lisa & Adam från Gycklargruppen TRiX ut hur man på ett enkelt vis får till en livestream.Här förutsätter vi att du som deltagare har viss förkunskap i vad en livestream är och har viss förkunskap i teknik.Vid detta tillfälle kommer vi att fokusera på hur man kan livestreama med videokameror via dator, tillsammans med externt ljud som kopplas från mixer.Vi kommer även prata lite om gratisprogrammet OBS – det program som vi använder oss av för att streama. Samt hur man kopplar detta till en streamingplattform tex YouTube eller Facebook.Under kurstillfället kommer vi att pausa för tillfällen att ställa frågor.
Anmäl dig här: https://forms.office.com/r/wADva7Driz

  • Filma din föreställning med mobilen – Fortsättningskurs (2021-05-02 kl. 18:00-20:00)

En fördjupande kurs i att använda din mobiltelefon till att göra film. Kursen vänder sig till dig med lite tidigare erfarenhet att göra film, eller till dig som har gått den grundläggande kursen. Denna kurs har ett större fokus på efterbearbetning (klippning och redigering) av film. Kursen sker digitalt och du kommer ha möjlighet att ställa frågor under kursen

I kursen går vi igenom…
– Kameraarbete, vinklar och bildspråk
– Användning av flera ljudkällor
– Fördjupande i ljussättning
– Efterbearbetning av film med övergångar, klippning, arbetsflöde, ljud m.m.
– Skillnader mellan att dokumentera teater och att göra film
– Inspiration till Kortpjäsfestivalen

Anmäl dig här: https://forms.office.com/r/ePx48se8f6

  • Workshop i Turbometoden (2021-05-04 & 2021-05-10 kl. 18:00-20:00)

OBS! Denna workshop kommer att vara samma vid båda tillfällena som ges! Turbometoden är en form av devising som 4:e teatern arbetar med på sin hemmascen med primär målgrupp unga vuxna/vuxna. Turbometoden baseras bland annat på regler om extremt begränsade tidsramar för att på så sätt provocerar fram val, idéer och koncept som resulterar in en djärv, uppkäftig och oväntad typ av scenkonst. Arbetet ska genomsyras av bejakande, lust och högt i tak. Turbometoden har utvecklats av 4:e teaterns chef och konstnärlige ledare Fredrik Lundqvist. Han har tagit med sig en idévärld och metoder från sina år av arbete med improviserad scenkonst, med Suzanne Osten, och med de ultra-teatrala, maximalistiska, genreblandande uttrycken han började utforska på Unga Tur.

Kraven för att en föreställning ska räknas som turboteater är följande:

– Tidsramen måste vara orimlig
– Materialet måste vara orimligt stort/långt/mycket i relation till tidsramen
– Panik, osäkerhet, brist på kontroll ska i alla lägen omfamnas och accepteras.
– Beslut får ej tänkas igenom mer än två gånger.

Anmäl dig här till den 4 maj: https://forms.office.com/r/J3Hqu3Y1bP
Anmäl dig här till den 10 maj:https://forms.office.com/r/iKipqEWcyq

Om Gycklargruppen Trix
Gycklargruppen TRiX bildades 1997 och har sedan dess gjort tusentals föreställningar på företagsevent, festivaler, skolor, fester o.s.v. De har även synts i TV, radio och tidningar både i Sverige och utomlands. Deras historia har gett dem en praktisk syn på kreativitet och kultur som skiljer sig från många andra utövare. De frångår gärna utövare-betraktare-perspektivet och fokuserar istället på deltagarkultur.

Om Jonas Öhrn
Jonas har sedan 2013 producerat film genom sitt företag Öhrn Produktion. Han har då arbetat i alla led från idé till färdigt visningsformat. Jonas har mestadels producerat musikvideos, men även gjort informationsfilmer, utbildningsfilmer, dokumentärer, konserter och reklam. Jonas jobbar även som teaterpedagog och som frilansande scenkonstnär.

Om Fredrik Lundqvist
Fredrik är just nu aktuell med föreställningarna Horden, Alla mot alla och med Ågust och hans vänner på 4:e teatern i Västerås där han också sedan våren 2016 är teaterchef. Tidigare har han arbetat som skådespelare och regissör på bland annat Unga Klara, Regionteater Väst och Turteatern. 2015 Regisserade Fredrik den kritikerrosade föreställningen ”Billy Bloom-Ensam som gud” som också blev nominerad till ”årets brott” på scenkonst-galan 2016. Fredrik är utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm 2008-2011. Fredrik har en bakgrund inom dans, kampsport och teaterimprovisation.

Var?
Bidragen kommer att kunna ses fortlöpande via Vimeo och ATRs hemsida. I Vimeo kommer finnas utrymme för diskussion och kontakt mellan grupperna. Hela festivalen kommer att avrundas med en digital festivaldag den 2 oktober. Denna festivaldag kommer att livestreamas. Mer information om denna dag kommer längre fram.

Hur anmäler man sig?
Följ länk till anmälningsformulär: https://forms.office.com/r/xgZ9DQwxxb
Själva videofilerna skickas in via en filöverföringstjänst så som WeTransfer eller Sprend till anders@atr.nu.

Och så det här med GDPR?
Anmälda bidrag förväntas ha godkännande från alla medverkande att förekomma på i detta sammanhang. Ej myndiga personer ska ha godkännande från föräldrar. Detta får ni intyga i anmälningsformuläret. ATR kan bistå med en mall för insamlandet av godkännandena.

Vilka arrangerar?
Festivalen arrangeras av Amatörteaterns Riksförbund tillsammans med ATR Västmanland och amatörteaterkonsulenten i Västmanland, Västmanlands teater. Festivalen stöds ekonomiskt av Västerås kommun och Region Västmanland.

Varmt välkomna med er anmälan!


« Tillbaka