Sommarbrev 2021!

Här kommer ATRs nyhetsbrev som skickas ut till medlemmar och andra vid ett antal tillfällen per år!


Digital kortpjäsfestival 2021!

Välkommen till ATRs digitala kortpjäsfestival. En teaterfestival på nätet.

Just nu pågår ATRs digitala kortpjäsfestival. Klicka här för att komma till pjäserna!

Pandemin har begränsat oss nu i ett år och det finns ett stort, uppdämt behov att utrycka sig, att vara kreativ och åter berätta. ATR arrangerar därför en digital teaterfestival 2021.

Form, tema och innehåll?
Till festivalen är det möjligt att skicka in korta digitala pjäser maximalt 10 minuter långa. Bidragen får handla om vad som helst. Det kan t ex handla om vad pandemin har gjort med oss eller att demokratin i år fyller 100 år. Men ni är som vanligt fria att ta upp vad ni vill. Vi uppmuntrar egenskrivna manus, men behövs rättigheter får grupperna bekosta detta själva. Vi vill poängtera att detta inte är en filmfestival – vi efterlyser filmad teater, dans och andra sceniska uttryck.

Musikrättigheter: Vill ni använda musik i era filmade pjäser så måste ni tänka på rättigheterna. Om ni använder er av upphovsrättsskyddad musik så är det inte säkert att filmerna kommer att få ligga kvar på plattformen. Det allra bästa är att använda egenskriven musik eller så kallad ”creative common”-musik, som innebär att det är musik skapad att använda till videos på nätet och som är kostnadsfritt. Läs dock noga på exakt var och hur musiken får användas samt hur musiken ska krediteras. För att hitta musiken så är det enklaste att googla och då finns det ett flertal ställen som ombesörjer denna typ av musik. Hör av er om ni har frågor.

För vem?
Festivalen är öppen för alla medlemmar i ATR och för skolor/ kulturskolor som har serviceavtal med ATR. Det bästa är om bidragen kan ses av alla men det ska vara möjligt att ha olika målgrupper i era pjäser. Vi har valt följande kategorier: 1) Kan ses av alla åldrar. 2) Kan ses av alla över 11 år. 3) kan ses av alla över 18 år.

När?
Ni kan skicka in bidrag under perioden: 1 maj – 25 sept. Bidragen publiceras löpande under följande tidsperioder: 17 maj – 30 juni och 15 augusti – 25 september. Alla bidrag som publiceras kommer att ligga kvar till den 4 oktober. Den 2 oktober blir det en festivaldag då ett urval av bidragen visas. Det blir diskussioner och teatersamtal. Tanken är att någon från varje uttagen grupp finns med via länk, så se till att boka upp det datumet redan nu. Denna festivaldag kommer att livestreamas.

Var?
Bidragen kommer att kunna ses fortlöpande via Vimeo och ATRs hemsida. I Vimeo kommer finnas utrymme för diskussion och kontakt mellan grupperna. Hela festivalen kommer att avrundas med en digital festivaldag den 2 oktober. Denna festivaldag kommer att livestreamas. Mer information om denna dag kommer längre fram.

Hur anmäler man sig till festivalen?
Följ länk till anmälningsformulär: https://forms.office.com/r/xgZ9DQwxxb
Själva videofilerna skickas in via en filöverföringstjänst så som WeTransfer eller Sprend till anders@atr.nu.

ATR har fått bidrag från Kulturrådet för att hjälpa ATRs medlemsföreningar till återstart under hösten 2021. Nu vill vi veta vad ni behöver hjälp med för att kunna göra en så snabb återstart som möjligt och vi vill därför be er att hjälpa oss genom att komma med förslag på åtgärder.

Du hittar formuläret här!


Den 4:e till 7:e augusti bjuder Ung Teaterscen och Amatörteaterns Riksförbund in till skrivarretreat!

Retreatet är för alla som vill få tid att jobba på sitt pjäsmanus och samtidigt få inspiration, feedback och professionell vägledning. Är du över 16 år, skriver manuset till den egna ungdomsgruppen och vill få dramaturgiska tips? Eller är du pedagog och vill ha några dagar att bara koncentrera dig på manuset du jobbar med till din grupp? Har du kanske redan skrivit pjäser för vuxna förut men vill börja skriva för unga skådespelares behov? Då är det här dagarna för dig!

Håller samman dagarna gör Saga Löved, teaterpedagog och Ung Teaterscens ordinarie generalsekreterare samt Isa Schöier, frilansande dramatiker och dramaturg på ATR. Matlagningen och annat praktiskt hjälps vi åt med.

Saga och Isa håller i morgonsamlingar och igångsättande skriv- och redigeringsövningar. Isa sitter i en soffa vid samma tid varje dag och ger konkreta råd och individuell feedback. Men den mesta tiden är din egen, för att skriva på din pjäs. På kvällarna blir det samtal och högläsning ur våra texter för de som vill.

Retreatet har bara plats för 10 personer så vänta inte med att anmäla dig!

När: 4 augusti 14.00 – 7 augusti kl 14.00
Plats: Ljungskile Folkhögskola
Pris: 500 kr för medlemmar i Ung Teaterscen och/eller ATR. För övriga är priset 1800kr. I priset ingår enkelrum med vandrarhemsstandard, frukost som vi äter på skolan och kvällsmåltid som vi hjälps åt att laga, men inte lunch.
Anmälan: Anmälningstiden har gått ut, men är du intresserad av att vara med så hör av dig till Isa Schöier på isa@atr.nu för att undersöka om det finns restplatser!

 Retreaten finansieras av kulturrådet för en återstart av amatörteater i Sverige.


Verksamhetskonferens i Mölndal 22-24 oktober 2021

Mellan 22-24 oktober så kommer ATR arrangera en verksamhetskonferens i Mölndal tillsammans med Teaterhuset i Mölndal och ATR Väst. Denna konferens kommer att innehålla seminarier, möten, workshops och lite föreställningar. Temat för årets verksamhetskonferens är mångfald och jämställdhet samt. Hur kan vi inkludera utan att exkludera? Vi kommer även att diskutera återstart för föreningar efter pandemin.

Färdiga programpunkter;

AMATÖRTEATER OCH FORSKNING

En översikt av spännande frågor om vad som sker inom vetenskaplig forskning just nu omkring amatörteater. Bland annat: Pelle Wistén pratar om sin bok ”När ljuset släckts” – om fyrtio års konstnärligt arbete med unga och unga vuxna teateramatörer.

DRAG SOM MASK OCH MÖJLIGHET – FÖRELÄSNING OCH DRAGWORKSHOP MED SKÅDESPELAREN ROBERT FUX
Om glittret som radikal potential, leken som möjlighet och drag som scenisk metod. Lär dig ett enkelt sätt att sminka fram ditt ansikte och upptäcka nya sidor av jaget och scenkonsten. Vad är drag? Hur kan vi arbeta med glidningar och förskjutningar för att bredda teatern och inkludera fler berättelser och deltagare? Vem gömmer sig bakom vardagsmasken? En kombinerad sminkworkshop och föreläsning som ger nya perspektiv och kunskaper. Fokus ligger på ansiktet och smink ingår. Vill du ta med kläder eller skor går det utmärkt.

Robert Fux är skådespelare, makeupartist och dragartist. Han tillhör den fasta ensemblen på Stockholms Stadsteater och har genom åren uppmärksammats i ett flertal queera rolltolkningar som ”Orlando”, konferencieren i ”Cabaret” och som tidningsmannen Herbert Tingsten i ”Ansvaret är vårt/ Tingsten”. Han leder även porträttpodden ”Drottningmötet” som utforskar och kartlägger hantverket drag. Sin bana började han på Triangelteatern i Kalmar, en del av ATR.

SEMINARIUM MED INTIMITETSKOORDINATOR MALIN B. ERIKSON
De senaste åren har synen på hur vi arbetar med scener som innehåller intimitet, simulerat sex, simulerat sexuellt våld och nakenhet förändrats. Med mer kunskap om intimitet, integritet, samtycke och personliga gränser har en ny yrkesroll vuxit fram med spetskompetens inom koreografi, narrativ och förståelse för skådespelarens processer i förhållande till rollkaraktärens vilja och motivation.

Under den här föreläsning kommer Malin lyfta frågor som; Vad definierar intimitet? Hur kan en koreografi ge skådespelaren mer frihet? Och hur kan det fördjupa scenens narrativ? Som deltagare kommer du även få praktiska tips på riktlinjer och hur de kan skapa ett tryggare rum och mer frihet för alla inblandade.

Malin B. Erikson introducerade intimitetskoordinering till Sverige i år 2019 som landets första intimitetskoordinator efter att ha påbörjat sin utbildat hos pionjär Ita O’Brien (UK). Under ett år fortsatte Malin som elev hos Ita O’Brien och ingår idag i ett nätverk av intimitetskoordinatorer från olika delar i världen där hon aktivt arbetar för att implementera och utveckla intimitetskoordinatorns roll och standarder & protokoll.

INSPIRATIONSFÖRELÄSNING KRING REGIONTEATER VÄSTS FÖRESTÄLLNING ”FEJKFLICKAN”

Under hösten 2021 kommer Regionteater Väst att spela sin föreställning FEJKFLICKAN som handlar om kön, könsidentitet, sanningar och lögner, sexualitet och gränsöverskridande. Vad är kön? Hur många kön kan en vara eller ha? Kan en ha massor av kön, i kroppen och hjärnan? Hur känns det i hjärtat? Vad är på riktigt och vad är inte på riktigt? Vi får bl a. lyssna till hur föreställningen har arbetats fram utifrån de berättelser som har insamlats från ungdomar med transerfarenhet och vi får höra vad för utmaningar som unga transpersoner står inför idag.

Utöver detta så blir det även mötestorg föreningar emellan, möjlighet till att berätta vad ens förening har på gång samt hur föreningen ser på sin egen återstart efter pandemin och det kommer även spelas föreställningar av Teaterhuset Mölndal samt andra medlemsföreningar från ATR Väst. Alla programpunkter och ett schema kommer att vara färdigt under augusti eller september och anmälan kommer att öppnas upp i augusti, men boka upp helgen 22-24 oktober redan nu. Har ni frågor så kan ni kontakta Anders på anders@atr.nu eller 021-470 41 65.

Seniorteaterforum 2021

Vi välkomnar dig som är senior att ta del av workshops, föreläsningar och utflykter på årets Seniorteaterforum 2021!

Plats: Kulturskolans lokaler, Västra Storgatan 34, på Tändsticksområdet i Jönköping
När: 24-26 september 2021. Forumet öppnas fredagen den 24 september, kl 14:00 och hemresedag är 27 september.
Avslutningsmiddag söndag kväll den 26 september.

Pris:
 ATRs medlemmar 2000 kr och ickemedlemmar 2500 kr. Fika alla dagar, workshops, middag fredag, lunch och middag lördag och söndag ingår.

Program: Workshopar, föreläsningar, uppspel, forumsamtal och utflykt. Programmet kommer att finnas tillgängligt på ATR:s hemsida i augusti.

Boende: City Hotel, som ligger tvärs över gatan från Kulturskolan. Hotellets adress är Västra Storgatan 24.
Kostnaden för enkelrum är 695 kr/natt, specialrabatterat för forumdeltagare.
Kostnad för dubbelrum är 995 kr/natt, specialrabatterat för forumdeltagare.
Du får själv boka ditt boende på CITY HOTEL, Familjen Ericssons i Jönköping , 036-71 92 80 eller till info@cityhotel.se. När du bokar ska du uppge den hemliga koden ”seniorteater” för att få det rabatterade priset. Hotellet är informerat om att deltagare på forumet kan vilja anlända redan på torsdagen och vilja åka hem på måndagen, och rabattpriset gäller även för detta.

Måltider: Frukost ingår i hotellvistelsen. Lunch och middag blir i nära anslutning till Kulturskolans lokaler. Kaffe och fika finns.

Egna uppspel: Dessa kan bestå av delar av pjäser eller korta monologer. Det går bra att anmäla i samband med anmälan om deltagande.

Anmälan: Sista anmälningsdatum 31 augusti och du anmäler dig via denna länk: https://forms.office.com/r/TybfZ15tA4

Frågor? Maila info@atr.nu

Välkommen!

 

Snabbtest inför sommarspelen!

Teater 16 i Ljungby har fått en deal med Allpac som tillverkar skyddsutrustning för vård etc. De är de enda i Sverige som börjar sälja CE-märkta snabbtester på apotek runt om i Sverige. De här testerna tar 3 min att ta, och fångar även upp Corona-sjuka utan symtom. I handeln ligger dessa tester på 150 kr st och uppåt. Vi får köpa till grossistpris för 58 kr/ st.

Tanken är att kunna använda testerna för ensemblen inför utomhusföreställningar i sommar och inför rephelger för att undvika att få in smitta i gruppen.

Vill din förening också beställa snabbtest, maila till daniel@allgroup.se och hänvisa till Jonas på Teater 16.

KURpengar

ATR har fått bidrag från Kulturrådet för att hjälpa ATRs medlemsföreningar till återstart under hösten 2021. Nu vill vi veta vad ni behöver hjälp med för att kunna göra en så snabb återstart som möjligt och vi vill därför be er att hjälpa oss genom att komma med förslag på åtgärder. Enkäten fyller ni i här!

Till hedersmedlem i Amatörteaterns Riksförbund 2020 utses Mia Tejle, Sollefteå.

Det finns människor med många strängar på sin lyra – och för en del av dem klappar hjärtat extra mycket för ATR. Det är förstås alla vi andra oerhört tacksamma för.

Mia Tejle, natur och kultur i skön förening, jordnära och visionär på en och samma gång. Arbetar för det nära och lokala kombinerat med ett stort internationellt engagemang. Räddar en liten flicka på tåget ner till ATRs ledarutbildning för att dagen efter stå på scenen i en burlesk gestaltning av styvmodern i Prins Hatt under jorden. Stöttar ungdomarna i de lokala teaterföreningarna till att själva genomföra ledarutbildningar, föreslår ATRs verksamhetskonferens att anta ett uttalande för att bevara bygdens kulturskola. Slutar aldrig att debattera amatörkulturens villkor eller att påverka kulturpolitiken och de regionala kulturplanerna… och varför skulle hon det? – Då vore hon ju inte Mia Tejle!

Många strängar på sin lyra? Mia har:

  • Byggt upp och under flera decennier varit verksamhetsledare för Botaton, ATR-föreningen i Undrom med en stor barn- och ungdomsverksamhet. Det är många – nu vuxna – människor som har Mia att tacka för möjligheten att utveckla sin kreativitet och sitt konstnärliga skapande, för Mias goda ledarskap och för ett tryggt socialt sammanhang.
  • Stöttat ungdomars eget föreningsengagemang på sina egna villkor. Föreningsliv och demokrati är områden som för Mia är självklara att värna och vakta – förr, nu och i framtiden.
  • Utvecklat amatörteaterns förutsättningar och villkor genom ett mångårigt ideellt styrelsearbete i ATR-sammanhang: lokalt, regionalt och nationellt. Mia har medverkat i styrelser för verksamhet i Botaton, ATR-Västernorrland och ATRs förbundsstyrelse.
  • Deltagit aktivt i dialoger och samråd kring Västernorrlands regionala kulturplanearbete. Drivit amatörkulturens självklara kulturpolitiska förankring, lokalt och regionalt. I distriktet har hon varit ordförande och verksamhetsledare. Hon har fungerat som producent i ett flertal uppsättningar som gjorts regionalt, bland annat Vredens dagar 2017.
  • I sammanhanget måste även nämnas att Mia under många år var drivande i Urkultsfestivalen, eller Festival vid Nämforsen i Näsåker. En folklig festival där musiken står i blickpunkten, men också innehåller en stor bredd av folklig kultur, allt från teater, dans och hantverk.

För ATRs förbundsstyrelse
Anna-Karin Waldemarson och Mats Wenlöf

Vill du vara med i Amatörteaterpodden?

Amatörteaterpodden är en podcast om amatörteater. Varannan vecka bjuder vi in en amatörteaterkompis för att snacka, lyssna, skapa och tramsa kring amatörteatervärlden. Det handlar om alltifrån ideellt engagemang till manusskrivande och allmänna amatörtips! Amatörteaterpodden är en produktion från Amatörteaterns riksförbund, ATR.

Amatörteaterpodden hittar du på Spotify , i din podcastspelare eller direkt på Amatörteaterpoddens sida!
Musiken i podcasten är gjord av Stina Elg.

Vill du vara med i podden eller har frågor?
Maila Alexis eller Anders!

Glöm inte korsordet!

Har du en lång skön sommar framför dig? Kanske en hängmatta som väntar? Glöm då inte att ATR har ett fantastiskt kul och klurig korsord i senaste numret av Teaterforum som du har heeeela sommaren på dig att lösa! Blir du den första som skickar in rätt svar på kan du vinna en tjusig ATR tygkasse! Helt ny design på den dessutom! Kolla in senaste numret här eller skicka iväg ett mail till Nitja för att få en fysisk kopia!

Semesterstängt på ATR 2021

Nu är det snart dags för oss på ATRs kansli att ta en välbehövlig semester!

Passa på att njut av ledighet och sommaren mellan allt kämpande teaterarbete.  ATRs kansli och styrelse önskar er en skön och vilsam sommar.

Telefonväxel och kansli stängt: 10 juli – 8 augusti

Medlemsärenden stängt: 10 juli – 16 augusti

Uppföranderättshantering stängt: 10 juli – 22 augusti
Sista dag för att ansöka om uppföranderätt före semesterstängningen är måndagen den 5 juli. Ansökningar som skickas in efter 5 juli börjar behandlas tidigast 23 augusti.

Manusbibliotek, Teatershop och butik stängt: 10 juli – 8 augusti. Beställningar kan göras under perioden, men börjar expedieras tidigast 9 augusti. Sista beställningsdag är 7 juli för att få sin beställning skickad före semesterstängningen.

OBS! Undvik gärna att returnera manus till oss under tiden 9 juli – 6 augusti.


« Tillbaka