Dela med dig! – Vad spelar könet för roll

Sista datum för det här arrangemanget har redan varit

Vad spelar könet för roll?
Förr i tiden skrev teatern av män, för män och med män. Till och med dom kvinnliga rollerna spelades av män. Det var förr, men än idag är utbudet av bra och intressanta kvinnoroller mer begränsade. Särskilt om vi har en teatergrupp som skulle vilja spela något gammalt klassiskt kostymdrama. Så vi byter kön på karaktärerna eller så låter vi flickor spela pojkar. Vi finner lösningar, men oavsett så är det ett extra jobb vi behöver lägga ner för att se till att alla får en roll som känns bra.
Låt oss titta vidare på fler rollkaraktärer.
Hur många bra och intressanta ickebinära roller känner ni till? Finns det några?
Hur många pjäser inkluderar personer med annan läggning än heterosexuell?
När en rollkaraktär är t.ex. homosexuell, vilken roll har denne i berättelsen?
Har rollen en naturlig del av historien, eller ligger fokus på utanförskapet och olikheter?
Jag som håller i denna träff heter Nellie Skogsberg och jag är konstnärlig resurs på Tornedalsteatern. Jag är gift med en kvinna och identifierar mig som ickebinär, vilket för mig innebär att jag varken identifierar mig som man eller kvinna. Jag har arbetat med teater i 20 år, men trots att jag själv varken är cis eller hetero har jag inte alltid haft ett genusmedvetet arbetssätt.
Jag vill dela med mig av hur jag har utvecklat mitt sätt att välja pjäser, skriva manus, sätta roller, regissera och undervisa. Även när vi vill det allra bästa för varandra så kan vi ibland kliva snett. Ibland saknar vi information eller insikt i ett sätt att vara eller leva och ibland blir vi blinda för det, för att det redan är en del i vårt eget sätt att vara och vi tar det för givet.
På det här passet kommer jag prata om olika hbtqia+ begrepp, berätta om mina egna tidigare erfarenheter med både missar och tabbar och även komma med tips och idéer på ett mer medvetet arbetssätt på teatern.
TRÄFFEN SKER VIA PLATTFORMEN ZOOM. FYLL I DETTA FORMULÄR SENAST 26/4 FÖR ANMÄLAN OCH FÖR ATT FÅ EN ZOOMLÄNK TILL PASSET:
https://forms.gle/5RAPZV6ALKo1KD436


Arrangerad av: ATR Norrbotten

Arrangemang:
2021-04-27 kl 18:00-19:30, Zoom

Facebook


« Tillbaka