top of page
Barn som spelar teater

Hugin/Munin 2021-2023

HuginMunin lila logga

ATR och Ung Teaterscen arbetar under 2021-2023 med ett särskilt nordiskt samarbete för att ta fram och sprida manus som är specialskrivna för barngrupper i åldern 9-15 år. Hugin och Munin är den gamle nordiska guden Odens två korpar, som flyger ut i världen och återkommer med berättelser om den. Hur är det egentligen att leva i världen idag, vad händer i den? Och hur ser barns tillvaro ut?

I vårt projekt vill vi skapa nya berättelser i pjäsform som teaterspelande barn kan ta sig an och framföra på scen. Äldre ungdomar har under senare år fått tillskott av nya manus genom LÄNK-projektet och liknande motsvarigheter i andra nordiska länder. Men de yngre som vill jobba med färdiga texter behöver också nyskrivna pjäser som passar dem, berör dem, ger dem konstnärliga utmaningar och samtidigt är flexibla och anpassade i längd och svårighetsgrad.

Vi är sammanlagt åtta organisationer i Norge, Sverige och svensktalande Finland som gör det här tillsammans. Vi är en blandning av amatörteaterorganisationer, teaterförlag och andra organisationer som genom projektet har kunnat beställa fem manus av professionella dramatiker i Sverige, Norge och svenskspråkiga Finland. Dramatikerna har följt varandra på vägen under skrivåret i Hugin/Munins digitala dramatikergrupp. Alla har de på olika sätt skrivit sina texter i dialog med referensgrupper, för att inspireras av, få respons från, och vässa sina berättelser tillsammans med barn.

Ett trettiotal barnteatergrupper i tre länder får genom projektet möjlighet att spela pjäserna gratis fram till sommaren 2023, och delta i en digital träff med ”sin” dramatiker och andra pedagoger i tre länder som ska spela samma pjäs. Författarnas metoder för dialog med barn har varierat och vi kommer att samla erfarenheterna till en skrift och samtala om dem vid en konferens i Helsingfors 22 april 2023.

Allt detta har blivit möjligt genom stöd från många stora och små bidragsgivare, förutom de stora Nordisk Kulturfond, Nordisk Kulturkontakt och Svenska Kulturfonden i Finland har bland andra Letterstedtska föreningen, Centrum för Dramatik och ATR Gävleborg bidragit. ATR:s dramaturg Isa Schöier fungerar som projektledare och här är hela listan på oss som gör detta tillsammans: I Sverige: ATR och Ung Teaterscen. I Finland: Labbet och Finlands Svenska Ungdomsförbund. I Norge: Dramas, Norges Ungdomslag, Frilynt och Norsk Amatørteaterforbund.

 

Läs mer och följ oss på resan genom projektets egna hemsida huginmunin.nu! Om du är pedagog kan du där också beställa manus för läsning eller ansöka om att få vara med och spela pjäserna och på så sätt vara med om den kollektiva urpremiären!

Nordiska ministerrådet logga
nordiskkulturfond logga
Svenska_kulturfonden logga
konstsamfundet logga
bottom of page