Digital kortpjäsfestival 2021

ATRs kortpjäsfestival

Projektet är nu avslutat, men det går bra att titta på vår avslutning av kortpjäsfestivalen som vi livesände lördagen den 2 oktober via länken här nedan.

Programledare är Mathias Wiik och som samtalsledare hittar vi Fredrik Lundqvist och Anna Bromee 😎

Mathias Wiik är välkänd inom amatörteaterkretsar och har tidigare jobbat som verksamhetsledare både på Teater Oliver i Västerås och Hammarteatern i Hallstahammar. Mathias jobbar till vardags som regissör, skådespelare, improvisatör och teaterpedagog mm. med utgångspunkt i Västerås.

Anna Bromee är skådespelerska, revyartist och manusskribent. Hon har bland annat medverkat i TV-serierna Partaj, Familjen Rysberg, Doobidoo och föreställningarna Ett bloss för Lena Nyman, Allo alla emliga armén, och En frid(a) för själen. I januari 2021 höll Anna i en mycket uppskattad skrivarkurs med inriktning att få fler tjejer att skriva revysketcher, som ATR arrangerade tillsammans med LIS. Under Annas uppväxt i Nyköping så var hon mycket aktiv i det lokala nöjeslivet och hon medverkade då bland annat i ett antal musikaler producerade av en av ATRs medlemsföreningar, NYMOS, Nyköpings musikal- och operettsällskap.

Fredrik Lundqvist är teaterchef och konstnärlig ledare på professionella frigruppen 4:e Teatern i Västerås. Han har hållit i några kurser för ATRs räkning under 2020 och 2021 i ”Turbometoden” som han har utvecklat från sina år av arbete med improviserad scenkonst, med Suzanne Osten, och med de ultra-teatrala, maximalistiska, genreblandande uttrycken han började utforska på Unga Tur. Fredrik kommer ursprungligen från Orust där hans intresse för teater väcktes som ung.

Här är de uttagna grupperna!

1 – DIKT I RÖRELSE
En scen om att den pandemiska isoleringen inspirerar till digital poesi.
Grupp: Studio Westmannia (Thalias döttrar), Västerås

2 – GLUFF-GLUFF GRYTAN
Teaterleken för barn om fattigman och fattigfrun som byter till sig en gryta som gluffare iväg till rikeman och ger dem allt de vill ha.
Grupp: Triangelteatern, Kalmar

3 – BIRDIE POD POD
”Skriv en monolog på max två A4”, var den enda instruktion som Peter Mannerfelt fick under en skrivarkurs sommaren 2019. Detta blev resultatet. Inspelningen är gjord 2021 i samarbete med raggarklubben Road legends.
Grupp: Vulkanteatern, Jönköping

4 – CAFÈ GRÄDDBULLEN
Grupp: Kultur- och Teaterföreningen Peacock, Malmö

5 – LIKBÄRARNA
Vi bär alla på något…
Grupp: Cameleonterna – Sala amatörteaterförening

6 – ÄNGLAMAKERSKAN
En historisk berättelse om att föda barn utanför äktenskapet.
Grupp: Stensunda Musik & Kulturförening, Alunda

7 – BROTTET I OVIKEN
Lätt tragikomiskt om hur svårt det ibland kan vara att engagera sig i viktiga frågor.
Grupp: Östersunds Teaterverkstad

8 – TERAPI FÖR MISSMODIGA KATTER
Ett gäng maskerade katter söker hjälp för sitt missmod Titel: Terapi för missmodiga katter.
Grupp: Kulturföreningen FRIA, Stockholm

9 – TIONDE PRATAN (Abstinens)
Vi gestaltar Key-Åbergs Tionde prata utifrån tre olika teman. Denna version är från temat abstinens
Grupp: Teater Oliver, Västerås

Festivalen genomförs av Amatörteaterns Riksförbund tillsammans med ATR Västmanland och amatörteaterkonsulenten i Västmanland, Västmanlands teater. Festivalen stöds av Västerås kommun och Region Västmanland.

Varmt välkomna!