Nordiskt barnmanusprojekt 2021-2023

ATR och Ung Teaterscen kommer under 2021-2023 arbeta med ett särskilt nordiskt samarbete för att ta fram och sprida manus som är specialskrivna för barngrupper i åldern 9-15 år. Äldre ungdomar som spelar teater har under senare år fått tillskott av nya manus genom LÄNK-projektet och liknande motsvarigheter i andra nordiska länder. Men de yngre som vill jobba med färdiga texter behöver också nyskrivna pjäser som passar dem, berör dem, ger dem konstnärliga utmaningar och samtidigt är flexibla och anpassade i längd och svårighetsgrad.

Att skriva för åldersgruppen kräver särskild förståelse och bäst tror vi det blir om det görs i dialog med barnen själva. Därför skapar vi nu en svensk/norsk/finlandssvensk dramatikergrupp som både har en dialog med barn, hämtar in kunskap från pedagoger och ger varandra stöd och feedback. Sammanlagt kommer nånstans mellan 4-7 pjäsbeställningar att göras, varav två i Sverige. För detta har vi fått ett större projektbidrag ifrån Nordisk Kulturfond, samt bidrag också ifrån ATR Gävleborg och Centrum för Dramatik

När pjäserna är färdiga (några kommer också att översättas mellan norska och svenska/finlandssvenska) så kommer föreningar i våra organisationer kunna delta i projektet genom att få spela manusen, få kontakt med grupper i Norge och Finland som också spelar pjäserna, och i slutändan också göra sina röster hörda när vi 2023 ska hålla en konferens och göra en metodbok på temat. Sammanlagt åtta organisationer är med i projektet i dagsläget – både amatörteaterorganisationer, amatörteaterförlag och organisationer som främjar nyskriven dramatik.

Isa Schöier, isa@atr.nu , fungerar som projektledare och här är hela listan på oss som gör detta tillsammans: I Sverige: ATR och Ung Teaterscen. I Finland: Labbet och Finlands Svenska Ungdomsförbund. I Norge: Dramas, Norges Ungdomslag, Frilynt och Norsk Amatørteaterforbund.

De två svenska pjäserna kommer skrivas av Anna Nygren och av Grete Havnesköld och Johanna Thor som skriver tillsammans.

 

Johanna Thor och Grete Havnesköld är dramatiker, skådespelare och producenter.  Tillsammans driver de Livet Bitch! Scenkonst i Södertälje. Inom ram för verksamheten finns Livet Bitch! Studio – en öppen ungdomsverksamhet som fokuserar på unga tjejers utveckling på scen och framför kameran. Johanna och Gretes senaste pjäs heter HUNK och är en del av Riksteaterns Länk 2022. De använder sig ofta humor för att ta sig igenom tunga ämnen och har sedan tio år tillbaka med en besatthet utforskat tonårstjejers och unga kvinnors villkor i sina verk. Detta blir deras första pjäs för de yngre tonåringarna (13-15 år). Foto: Pärlan Wallefelt.

 

 

 

 

 

 

 

Anna Nygren är verksam som dramatiker, författare och lärare, i Göteborg. Den senaste pjäs hon jobbade med var Fejk-Flickan på Regionteater Väst, som bygger på intervjuer med unga transpersoner och som nu spelas för högstadieelever i Västra Götaland. Hon tycker om att skriva om komplicerade vänskapsrelationer, om elaka barn, om moraliska dilemman och gulliga djur. Förutom dramatik är hennes specialintressen textilkonst och hästböcker. Anna ska ha en grupp barn (8-12 år) från Hudiksvalls arbetarteater som referenspersoner i sitt skrivande i projektet. Fotograf Eva Cederwall.