top of page
Befälhavarn på bogserbåten på Ångermanälven
Befälhavarn på bogserbåten på Ångermanälven

ons 28 juni

|

Marieberg

Befälhavarn på bogserbåten på Ångermanälven

Inga biljetter till försäljning
Se andra evenemang

Tid och plats

28 juni 19:00 – 09 juli 19:00

Marieberg, 872 96 Marieberg, Sverige

Om evenemanget

En teater/musikberättelse om en bogserbåts öde och människor kring den och älven som omger oss. Spelplatsen är ångbåten Dynäs II och kajen i Marieberg (Bjärtrå).

”Befälhavaren uppå bogserbåten han på Ångermanälven”, så lyder refrängen på en slagdänga från 1960-talet sjungen av Leppe Sundevall. Det var på den tiden när många sågverk, massafabriker och timmersortering med tillhörande flottning pågick för fullt i Ångermanälvens nedre del från Härnösand och upp till Sandslån.

Teatern handlar om en av dessa båtar, Dynäs II, och dess befälhavare och besättning, och är inspirerad av Birger Normans novellsamling ”Sista natten på Nordstjernan”. Som alla andra har han förstått att tiden för ångbåtarna snart är förbi, men kärleken till den gamla båten som varit hans arbetsplats i många år, gör det svårt att skiljas. Samtidigt har han mött en annan mänskligare kärlek som påfordrar både stadig ekonomi och säker framtid. Dock finns flera intressenter, både för båten och den femme fatale han gjort bekantskap med.

I slutet av 1800: talet och början av 1900, var ångbåtstrafiken en viktig del av samhället, inte minst i Norrland. Det var både frakt och persontransporter. Men båtarna användes också som rena arbetsfordon då de assisterade andra större fartyg och även användes vid bogsering och flottning.

I början av tjugotalet kom så dieselmotorerna. Det var som en större revolution i alla dess delar. Dels gjorde det ångbåtarna oändamålsenliga, och de var också dyrare i drift. En dieselmotor behövde ingen eldare, och den var också både starkare och snabbare.

Manus Gregor Flakierski och Jan Peder Forsberg 

Regi Jan Peder Forsberg 

Regiassistent Mimmi Jonsson 

Musik Johan Ramström med Jörgen Sundeqvist 

Scenografi Mats de Vahl med Fredrik Larsson 

På scenen Amatörskådespelare från Kramfors, Sollefteås och Örnsköldsviks teaterföreningar 

Spelplats Kajen i Mariebergs gamla sågverksområde och bogserbåten Dynäs II.

Det blir 10 föreställningar med premiär den 28 juni 2023 kl 19, även 29-30 juni kl 19, 1-2 juli kl 17 och 5-7 juli kl 19 samt 8-9 juli kl 17. Biljetter finns att köpa på Tickster. Följ oss på Facebook.

Dela detta evenemang

bottom of page