top of page
Sommarkurs - Att skriva för scenen  och att berätta i flera dimentioner
Sommarkurs - Att skriva för scenen  och att berätta i flera dimentioner

mån 26 juni

|

Hällefors

Sommarkurs - Att skriva för scenen och att berätta i flera dimentioner

Att skriva en text som sen ska gestaltas av skådespelare är en alldeles egen konst. Det gäller att hitta sin egen berättelse och föra fram den genom sina karaktärers handlingar och repliker. Det gäller också att skapa spännande situationer och platser, och att lämna utrymme för kropp/skådespeleri.

Inga biljetter till försäljning
Se andra evenemang

Tid och plats

26 juni 2023 13:00 – 01 juli 2023 13:00

Hällefors, Klockarvägen 16, 712 33 Hällefors, Sverige

Om evenemanget

Att skriva en text som sen ska gestaltas av skådespelare är en alldeles egen konst. Det gäller att hitta sin egen berättelse och föra fram den genom sina karaktärers handlingar och repliker.  Det gäller också att skapa spännande situationer och platser, och att lämna utrymme för kropp och skådespeleri. Så författaren skapar inte bara replikerna, utan också förutsättningarna för att mer än ord ska ta plats på scenen och nå fram till publiken.  Kursen ger dig som vill pröva på att skriva dramatik både skrivtid, respons och mer undervisande moment. Vi går igenom grundläggande begrepp som karaktär, replik och situation och tar del av exempel från både klassiker och nyskrivna pjäser. Men fokuset ligger på ditt eget skrivande och på att utveckla det.  

Omfattning

Med hjälp av lekfulla övningar och korta teorigenomgångar utforskar vi tillsammans under sex dagar hur karaktärer kan byggas, repliker bli effektiva och situationer kraftfulla. Hur man skapar en helhet, och vad man kan göra när man fastnar och inte kommer vidare. Tonvikten är på lust, kortare övningar och startpunkter, men du som har ett eget mer omfattande skrivprojekt på gång kommer få möjlighet att få respons också på det.  Vi gör vissa skrivövningar som du sen själv kan använda i grupper och tar upp hur man kan arbeta med improvisation och kollektiva skrivprocesser – men fokuset på kursen är på ditt eget skrivande och varje dag kommer innehålla ett längre skrivpass då du får tid till det.    

Kursen riktar sig till 

Alla oavsett förkunskaper. Du behöver inte ha skrivit pjäser tidigare, det räcker att du vill ge dig in i skrivandet och pröva på.  KursledareIsa Schöier har skrivit pjäser för barn, vuxna, amatörer och professionella teatrar sedan mitten av 1990-talet. Barnpjäser som Stjärnpojken, Läppstift för odöda och Himmel och Pannkaka har spelats av regionteatrar och frigrupper både i Sverige och utomlands. Hennes debutpjäs Livingstones barn har spelats av ett stort antal amatörensembler och på senare år har hon genom sitt arbete som dramaturg på Amatörteaterns Riksförbund intresserat sig särskilt för att skriva för barn- och ungdomsgrupper, med Star People och Bästa Fyran som exempel. Hennes pjäser är ofta berättelser om relationer, identitet, och vänskap – också när hon som i sin senaste pjäs Nattfolket ger sig in i science fiction-genren. Hon har mer också trettio års erfarenhet av att lära ut manusskrivandet till allt ifrån nybörjare till högskolestudenter, och håller bland annat i dramatikskrivarundervisningen på Örebro Universitets teaterpedagogutbildning. Läs mer på www.isaschoier.se .  

Datum: 26 juni-1 juli 2023 (Ankomstdag är 26/6 och kurserna börjar efter lunch denna dag. Avslut sker efter gemensam lunch på lördagen 1/7).

Plats: Hällefors folkhögskola, med internat.

Kostnad: 1.500 kr inkl. boende, lunch, fika samt kvällsmat mån-fre. (Gäller för medlemmar i föreningar anslutna till ATR. För övriga är kostnaden 3.350 kr)

Åldersgräns: 18 år och uppåt.

Kursledare: Isa Schöier (Att skriva för scenen).

Anmälan: https://forms.office.com/e/BBBBqKRuGj

Arrangörer: ATR och Hällefors Folkhögskola.

Dela detta evenemang

bottom of page