top of page

Hedersmedlemmar 2022

Uppdaterat: 28 juni 2022

ATR:s hedersmedlem 2022 Kent Hägglund


”En man för alla tider” är undertiteln på en bok som är skriven av 2022 års hedersmedlem. I bokens fall handlade det om William Shakespeare men i vårt fall är

mannen för alla tider Kent Hägglund.


Kent Hägglund började sin bana 1969 när han gick med i Teater 9 som var den dåvarande studentteatern på Stockholms universitet, där han i samma veva började läsa teaterhistoria. I början av 70-talet utbildade han sig på till barnteaterledare på Vår Teater i Stockholm. Allt sedan dess har han funnits med i teaterns utveckling över 50 år och han har alltid haft en stor kärlek till amatörteatern.

Hans gärning som pedagog är omvittnad av många. Otaliga är de barnskötare och fritidspedagoger som han utbildat i drama på Lärarhögskolan i Stockholm. Lärarutbildningen övergick sedermera till Stockholms universitet och han var den arbetsplatsen trogen fram till pensioneringen 2011. Det handlade främst om drama men även undervisning i retorik samt vetenskapsteori och forskningsmetodik. Kent kan titulera sig filosofie doktor efter att 2001 disputerat med avhandlingen ”Ester Boman, Tyringe helpension och teatern: drama på en reformpedagogisk flickskola 1909–1936”. Med sin bakgrund i skolans värld håller han alltid skolteatern varmt om hjärtat.

Parallellt med sin gärning som pedagog har Kent verkat som journalist, kritiker och författare. Tillsammans med Kirsten Fredin har han skrivit ”Dramabok” som är en nyckelbok för alla som verkar som ledare eller lärare i dramapedagogiskt arbete med barn. I ATR:s sammanhang är boken ”Spela teater – från idé till färdig föreställning” en klassiker. Det är en bok han skrev med Helene Gate. En bok som fortfarande är användbar. Som journalist och recensent har han varit verksam i lång rad tidningar och tidskrifter. Bland annat tidskriften Entré där han bland annat skrev om amatörteater. Själva känner vi honom från hans medverkan i Teaterforum. Han skriver även i Shakespearesällskapets tidskrift Shakespeare.


Och Kent är också Shakespeare-expert. Många pratar om honom som ett vandrande uppslagsverk – han kan allt om Shakespeare. Hans folkbildargärning, med overhead-apparaten alltid närvarande, vad gäller William Shakespeare är omvittnad. Generöst delar han med sig av sin kunskap.


Sedan har vi skådespelaren Kent Hägglund. Enligt ryktet sa Kent att han skulle börja med amatörteater när han blev pensionär. Han höll det löftet. Framför allt har han varit aktiv på FRAM-teatern på Folkkultucentrum i Stockholm. 2014 – 2020 medverkande han varje år i en Shakespeareuppsättning.

Amatörteaterns Riksförbund hyllar dig för din gärning. Tack Kent för vad du gjort för dramaämnet och barn- och ungdomskulturen i Sverige. Tack Kent för din aldrig sinande entusiasm, positiva attityd och kärlek till amatörteatern.


Kent Hägglund, Stockholm - utsedd till hedersmedlem i Amatörteaterns Riksförbund vid förbundets kongress den 28-29 maj 2022.


ATRs hedersmedlem 2022 Mari Almljung


Gör allt: Som teaterledare får man ofta vara scenkonstens alltiallo: regissör, scenograf, kostymör, sminkör, tekniker och producent. Den som arbetar med barn och ungdomar

vet också att man behöver stödja, lugna och peppa för att deltagare ska våga ta för sig på scenen, man ordnar fika, roliga avslutningsfester och städar, städar, städar. Vår hedersmedlem gör allt detta och har gjort det i många år.

Är överallt: Vi hittar vår hedersmedlem överallt: i den egna föreningen, i sitt distrikt, i ATR-Riks och internationellt. Alltid med samma entusiasm och vilja att lyfta fram teater som konstform, som social gemenskap och som näring för unga som formar sin identitet och utvecklar sin konstnärliga förmåga.


Det är med glädje och stolthet som vi utser till ATRs hedersmedlem, en som har: * startar och drivit en lokal amatörteaterförening i 45 år * engagerat sig i föreningens styrelse * sett till att föreningen har verksamhet på flera platser i kommunen * stöttat tusentals barn och ungdomar i egenskapad teater * utgjort ett gott eget exempel på barn- och ungdomsteater som en familjeangelägenhet * skapat nätverk och gästspelsutbyten * engagerat sig distriktsstyrelsen * arrangerat distriktsfestivaler * skrivit dramatik för barn * publicerats i ATRs manusbibliotek och i teaterböcker * drivit en FaceBook-grupp för barnteater * deltagit i nationella barnteaterfestivaler


Det är en eldsjäl och en sann ATR-vän som vi utser till ATRs hedersmedlem 2022 – Mari Almljung, verksam i Kalmar och Triangelteatern, i Smålandsdistriktet och i ATRs barn- och ungdomskommitté.

Mari Almljung, Kalmar - utsedd till hedersme

Comentarios


bottom of page