top of page

Nya manus nr 1 - 2024

Nya manus i manusbiblioteket!


Direkt från listan kan du klicka dig fram till rätt manus i biblioteket. Låna sedan hem dina favoriter från butik.atr.nuNya manus 1 - 2024
.pdf
Ladda ner PDF • 4.13MB

NYA MANUS nr 1 - 2024


Nya pjäser som förts in i ATRs manusbibliotek presenteras nedan.

Se mer info om verken på butik.atr.nu eller skriv till manus@atr.nu


D=Antal damer, H=Antal herrar, FK= Fars, komedi, B= Barn, BU= Barn och Ungdom.

MU= Musikal/musikteater, MO = Monolog. KR=Kriminalpjäs/Äventyrav Emma Hansson Löfgren.

10 roller. B. MU. Tid: Under 60 min. Passar yngre barngrupp.

Musiksaga om Räkan Rut som letar efter någon som har tid att leka och bygga

koja. Kompisen Kalle Krabba är upptagen med att byta skal, och Tångsnällan Stellan är utmattad av att ta hand om alla sina yngel. Till slut får hon hjälp av det pigga spiggstimmet och kojan blir precis så fin som Rut vill ha den. Sagan är kort, sångerna av

Havsbandet finns med i manuset.


av Rainer Werner Fassbinder.

5D. 5H. Tid: Under 60 min.

I en förort till München lever en grupp människor sitt stilla

konservativa liv. Men så en dag kommer en främling vid namn Jorgos till platsen. Det visar sig vara en ”grek från Grekland” som ska jobba på Elisabeth Plattners fabrik. Genast startar rykten. Först om Elisabeths sexuella aptit sedan om grekens företräden. Det går heller inte lång tid innan Jorgos anklagas för våldtäkt. Han utses till bråkmakare, en Katzelmacher.


av Ingemar Dahl.

12 roller. BU. MU. Tid: Under 60 min. Passar äldre barn/yngre ungdomsgrupp. Skogens hemlighet är en humoristisk musikal, som även kan framföras utan musik, som handlar om klimatkrisen idag. Två barn i en ”tidsresa” med hjälp av en kristallkula hamnar i ”Storskogen” och får reda på vilka problem träd och buskar har med miljöutsläpp från de så kallade ”Eldarna”, som eldar utan att förstå vad de håller på med.


av Maria Berggren.

19 Roller. BU. Tid: Under 60 min. Passar äldre barn/yngre ungdomsgrupp.

På Vilda Hildas krog möts tre gäng av pirater från tre olika tider. Det är råbarkade vikingar från 1400-talet, graciösa franska pirater från 1700-talet, och så är det Kapten Ching Chihs 1800talspirater från de asiatiska haven. Alla slåss de om Kapten Svartskäggs skattkarta. Smarta Ching Chih är först iväg med kartan i sin ägo, men fransmännen har en gängmedlem med perfekt bildminne och vikingarna kan en genväg så alla har en chans.


av Heather Hach, Laurence O’Keefe och

Benjamin Nell.

24D. 10H. (11-20 i ensemblen) BU. MU. Tid: Under 60 min. Passar äldre barn/yngre ungdomsgrupp.

En entimmes kortversion för barn/tonåringar av musikalen om Elle Woods som packar sin glittriga bikini och sin videokamera och följer sin före detta pojkvän till Harvard. Han har dumpat henne men hon tänker vinna honom tillbaka. Att komma in på Harvard kan väl inte vara så svårt för en snygg och smart tjej som hon?


av David Lindsay-Abaire och Jeanine Tesori.

24D. 11H. (11-20 i ensemblen) BU. MU. Tid: Under 60 min. Passar äldre barn/yngre ungdomsgrupp.

En entimmes kortversion för barn/tonåringar av musikalen om träsktrollet Shrek. Hatad och fruktad av människorna lever han som en ensam och grinig enstöring. Men en dag tvingas han ut på ett äventyr som slutar med att han får en vän, besegrar en ondsint liten härskare och hittar kärleken hos prinsessan Fiona.


av Thomas Meehan.

15D. 10H. (11-20 i ensemblen) BU. MU. Tid: Under 60

min. Passar äldre barn/yngre ungdomsgrupp.

En entimmes kortversion för barn/ tonåringar av musikalen om

flickan Annie som övergetts av sina föräldrar i trettiotalets New York. Elva år gammal står hon inte ut med tillvaron på barnhemmet, styrt av den elaka Miss Hannigan, och försöker rymma. Rymningen misslyckas men hon får fira jul hos den rike Oliver Warbuck som utfäster en belöning till den som kan hitta Annies föräldrar.


av Isabella Grüssner-Sarling.

1D. MO. Tid: 60 - 90 min.

Monolog om livet som sjömanshustru på 1900-talet byggd på erfarenheter från Åland. I första akten kommer huvudpersonen hem efter att ha vinkat av sin man. Nu har hon återigen flera månader framför sig att försöka klara allt själv och stå emot ensamhet, oro, skvaller och kvinnoförakt. Hur får man äktenskapet att fungera med en ocean emellan makarna? Hon kämpar, gör bort sig, skrattar högt och hittar sin styrka. I andra akten kommer mannen äntligen hem och förväntningarna övergår till verklighet.


av Kajsa Wallin.

4D. 3H. FK. Tid: 60 - 90 min.

Ett kompisgäng har fått chansen att låna en fjällstuga någonstans i norra Sverige. Där ska de fira en riktigt mysig jul tillsammans. Men med förväntningar kommer besvikelser. Felix och Rutan är väl egentligen kära i varandra men tänk om kärleken förstör vänskapen? Cissi vill så innerligt att det ska bli den bästa julen ever men det verkar bara vara hon som bryr sig om det. Glömda bingolotter, halsont, svartsjuka och askan av en gammal farmor gör inte saken lättare.


av Linda Byman.

8 roller. B. Tid: Under 60 min. Passar yngre barngrupp.

Häxan är på trött på att hennes favorithögtider inte kan firas om och om igen. Varför kan inte jul och påsk komma samtidigt tänker hon, och lägger en förtrollning som gör att förvirringen över vilken högtid som ska firas på sommaren blir stor. Tomten störtar upp ur sin vila och börjar slå in paket, och påskharen skuttar upp ur sin stol och börjar leta skålar och kastruller för att göra godis.


avJordan Tannahill.

Minst 7 i ensemblen (rymmer många fler). Tid: 60-90 minuter. Passar äldre ungdomsgrupp.

Om framtiden, i synnerhet om den äldre generationens misslyckande med att ta klimatkrisen på allvar. Pjäsen är en konfrontation, en krigsdeklaration men också en kärleksdeklaration, skriven i dialog med ungdomar i Düsseldorf och Toronto, och tänkt att uppföras av ungdomar som ännu inte uppnått rösträttsålder.


av Laura Ruohonen.

3D. 4H. B. MU. Tid: 60 - 90 min.

En poetisk och humoristisk musikteaterpjäs som bygger på Ruohonens bilderböcker. Ingen sover på natten i Nattsuddarnas hus. Det smygs omkring i mörkret och små och stora skurkar är i rörelse. The Invincible Baby Khan sover aldrig och Herr Göks fru lägger ägg överallt. Sedan äter någon upp en bil, kaninungens lakan, till slut hotas hela huset av uppätning. Den enda som kan reda upp situationen är mästerdetektiven Snillagent Snöre som aldrig kan säga nej!


av Emma Björkegren.

5D. 6H. BU. FK. MU. Tid: 60 - 90 min. Passar äldre ungdomsgrupp.

I det nutida Transsylvanien bor den unge vampyren Dracula

tillsammans med sin 500 år äldre Onkel Vald som bara tänker på krig. På slottet finns även Dracula och Vlads betjänt samt monstret Renfield och diverse spöken, häxor och skelett. Dracula känner sig inte hemma i rollen som vampyr, gillar inte att suga blod och spetsa bönder på pålar. Han vill upptäcka världen och träffa kärleken i sitt liv. En kväll dyker 3 människor från London upp och knackar på porten. Förvecklingar utbryter, vampyrbett äger rum och en efter en förvandlas gästerna.


av William Shakespeare.

1D. 1H. Tid: Under 60 min.

En version av Shakespeares klassiker redigerad av Kristina Lugn för två skådespelare. Ursprungligen framförd av Lena Nyman och Erland Josephson är denna version av den klassiska tragedin samtidigt också ett minne eller en nattlig dröm hos två åldrande skådespelare som drömmer en ung kärlekshistoria.


av Jonas Brun.

5 roller. Tid: 60 - 90 min.

I ett rum som antyder institution, häkte eller psykiatriskt behandlingshem sitter Gudsjälv och samtalar med Eva, inkallad för att berätta sin version om familjesituationen, den som lett till att Kain mördat sin bror Abel med en sten i kanten av öknen. Hon talar om sin och Adams kamp för att klara sig utanför paradiset, och undrar fortfarande över om beslutet att fördriva paret från paradiset verkligen var helt rimligt. När Eva lämnar förs Kain in, upphittad av änglar när han drev runt i öknen efter sitt brott.


av Ylva Lööf.

2D. FK. Tid: Över 90 min.

Systrarna Olga och Masja är döpta efter de berömda pjäskaraktärerna. Efter flera missfall fick den Tjechov-älskande mamman ge upp och nöja sig med att det bara blev två systrar. Nu är Olga och Masja

60 respektive 50 år gamla och brottas med åldersnojor och sina föräldrars död. Olga har fått ett brev och det visar sig komma från en man som säger sig vara hennes riktige biologiske far, och han vill komma på besök för att adoptera henne innan han dör. Efter paus bryts illusionen och vi får följa skådespelerskorna som repeterar pjäsen om Olga och Masja i deras kamp med att få till sin föreställning och sina liv.


av Lolo Amble, Lotta Olsson och Catharina Allvin.

2D. Tid: Under 60 min.

En svärmor kommer hem till sin svärdotters stökiga småbarnshem

med tvätt hon just har tvättat och vikt. I denna kortpjäs får vi höra hennes reflektioner över svärmorsrollen och hon tar plats med sin kärlek till sonen, sina åsikter, predikningar och sin energi. Rollen som svärdottern har få repliker och spelades i ursprungs-uppsättningen av en dansare.


av Ingmar Bergman.

3D. 1H. Tid: Över 90 min.

Ingmar Bergmans film från 1966 har här blivit teaterpjäs. Skådespelerskan Elisabet Vogler tystnar efter en föreställning

av Elektra och efter tre månader befinner hon sig apatisk i en sjuksäng. Hon sköts om av Alma, som får ett erbjudande av

överläkaren att låna ett sommarhus vid havet och ta hand om Elisabet där. Elisabet blir starkare men förblir tyst och Alma talar alltmer om sig själv. Relationen mellan de två kvinnorna blir alltmer gränslös, de slåss, de uppgår i varann.


av Staffan Göthe.

1D. 2H. Tid: Över 90 min.

Hotell Stella di Mare har sett sina bästa dagar. På den nedskräpade

badplatsen dyker det lite kantstötta paret John-Anders och Bonnie upp. Med sig har de minnet av hennes förre man, den oefter-härmlige Wannah Trobo. Och där på stranden möter de den besvärlige Stigbjörn Stigbjörnsson. En smågalen och mångbottnad berättelse om längtan och artisteri som utspelar sig på platser som nedläggningshotade pensionat, kinarestauranger och på inlandsbanan.


av Selma Lagerlöf.

1D. 1H. Tid: Över 90 min.

En version för två skådespelare av Selma Lagerlöfs berättelse om torparen Jan i Skrolycka och hans faderskärlek till dottern Klara Fina som är döpt efter självaste solen. När markägaren kräver familjen på betalning för marken deras hus står på lämnar Klara Fina familjen och reser till staden. Sorgen och saknaden efter Klara Fina som stannar i staden skickar Jan in i en fantasivärld där dottern är kejsarinna av Portugallien, ett paradisrike.


av Agatha Christie.

4D. 6H. KR. Tid: Över 90 min.

Leonard Vole står anklagad för att ha mördat en äldre rik dam. Kronjuristen sir Wilfrid Robarts tar sig an fallet tillsammans med advokaten John Mayhew. Den person de tror ska bli det avgörande vittnet för att fria Vole, hans fru Romaine, visar sig istället bli åklagaren Myers viktigaste vittne. Stora svängningar följer i detta rättegångsdrama i tre akter.


av Elin Isaksson.

2D + 4 mindre roller som kan dubbleras. Tid: 60 - 90 min.

När Karolina får nej från scenskolan så bestämmer hon sig för att sluta hoppas och anamma en negativ attityd till livet. Hennes vän Nadja som drömmer om att bli författare håller hårt i sin dröm och tror på positivt tänkande, hopp och manifestering. Tillsammans hanterar de livet som 25-åringar i stan: vänskap, dejting och relationer, klimatångest och barnlängtan, psykisk ohälsa, jämställdhet och vart man vill i livet.


av Micke Andersson.

4 personer spelar 11 roller. FK. Tid: Över 90 min.

Cissi och Robban har ganska precis köpt sitt hus men när värmepannan går sönder beslutar de sig för att ta in en inneboende, Jocke, för att få ihop till en ny panna. Livet som nyblivna husägare är inte särskilt idylliskt, inser de snart, då grannskapet verkar vimla av mer eller mindre knäppa och konstiga personer som alla är misstänkt lika Jocke.


av Jan Moberg.

12 roller. B. MU. Tid: Över 90 min.

Ingrid ska fira jul med sin pappa och farmor när hon får höra historien om den läskige juleskurken som har stulit julklappar från familjer i hundra år. Hon får sin pappa att sova på vakt i vardagsrummet men det hjälps inte, just den julnatten klättrar Juleskurken och hans medhjälpare Piprensaren in genom skorstenen och stjäl klapparna! När sen själva jultomten kommer på besök råkar en polis vara hemma hos familjen och det visar sig att tomtens säck verkar fylld med just familjens egna klappar. Tomten verkar vara Juleskurken!


av Agneta Pleijel.

5D. 13H. Tid: Över 90 min.

Ett poetiskt porträtt av den ryska författaren, revolutionären, diplomaten och kvinnosakskämpen Aleksandra Kollontaj. Poeten Majakovskij finns med i pjäsen som berättare och pjäsen gör nedslag i olika tider av henne skiftande liv, från hennes tid som oppositionell internt i den unga sovjetunionen, där hon kämpade mot byråkratisering, centralisering och för lokalt inflytande för arbetare, och så hamnade på konfliktkurs med kommunistpartiet, till hennes tid som ambassadör i Stockholm.

Comments


bottom of page