top of page
hortensior

Sommarkurser

Tillsammans med Hällefors folkhögskola anordnar vi sommarkurser.

Här är årets sommarkurser! 

 

REGI ELLER ATT SKRIVA FÖR SCENEN 2024

Ledare för kurserna är Pelle Wisten & Kersti Björkman som båda har en
lång erfarenhet av skådespeleri, regi, dramaturgi och pedagogik för både amatörer och
yrkesverksamma.


Datum: Måndag 10/6 kl 18 till Fredag 14/6 kl 12
Plats: Hällefors folkhögskola. (Boende får anordnas själv, då vårt internat ej är tillgängligt)
Kostnad: 1.800 kr inkl. fika & lunch.
Åldersgräns: 18 år och uppåt.
Kursledare: Pelle Wisten (Regi) och Kersti Björkman (Att skriva för scenen).
Anmälan: sker via e-post till info@folkis.nu eller på tel:0591-64390
Arrangörer: Hällefors Folkhögskola.
Vid frågor maila eller ring oss på info@folkis.nu, telefon: 0591-64390

ATT SKRIVA FÖR SCENEN- ATT BERÄTTA I FLERA DIMENSIONER
Att skriva en text som sedan ska gestaltas av skådespelare är en särskild konst. Det gäller att hitta en egen berättelse och berätta den genom sina rollfigurers handlingar och repliker. Det
gäller också att skapa spännande situationer och platser och lämna utrymme för kropp och skådespeleri. Kursen ger dig tid att pröva på och utforska vad det kan vara att skriva för scen och teater.

 

Innehåll och upplägg
Varje dag innehåller ett kort teoripass och lekfulla skrivövningar, gemensamma läsningar, egen skrivtid och textrespons. Tillsammans utforskar vi hur karaktärer kan byggas, repliker blir effektiva och situationer kraftfulla. Vi pratar också skrivprocess; hur håller jag skrivandet i gång och vad gör man när man kör fast? Fokus är skrivövningar, lust och kom-i-gång. Men om du har ett påbörjat eller tänkt skrivprojekt för teater kan du använda kursens övningar för att komma vidare med det.


Kursen vänder sig till dig
Är nyfiken på att skriva för teater och vill pröva det under några sommardagar. Inga förkunskaper krävs.


Kursledare
Kersti Björkman är dramatiker och skrivpedagog. Sedan 2018 är hon kursansvarig lärare för
helårskursen ”Att skriva för teater” på Hällefors folkhögskola, en eftertraktad grundkurs på distans. Hennes pjäser har riktat sig främst till den unga publiken och satts upp av bl a Dalateatern i Falun, Månteatern i Lund, Cirkus Tigerbrand och TUR-teatern i Stockholm. Under de senaste åren har hon haft dramaturguppdrag för Teater Tre, senast ”Jag kan!” som spelas för den allra yngsta publiken. Kersti är en uppskattad skrivpedagog och har lett skrivarkurser i snart trettio år inom dramatikskrivande, kreativt skrivande och biografiskt skrivande. Hon leder årliga sommarkurser på Fridhems folkhögskola och i egen regi. Som pedagog vill hon ingjuta ”jag kan!”-känslan i såväl unga som äldre skrivsugna människor.

KURS I TEATERREGI
Från manusidé till premiär! Vi går igenom allt som händer i under den krokiga, underbart komplexa skapandeprocessen från manusidé till ridån går ner efter sista föreställningen.
Regikursen ger deltagarna praktiska och teoretiska kunskaper i regi i kreativa och sociala
processer. Kursen innehåller övnings- och arbetsuppgifter i att regissera och korta teoripass i gruppdynamik, dramaturgi, det estetiska och antropologiska kulturbegreppet samt vad är viktigt i en kreativ miljö och vad innebär kreativ kompetens.


Omfattning
Efter introduktion måndag kväll följer 3, 5 intensiva dagar då vi går igenom regissörens roll,
arbete och ansvar. Konstnärlig frihet – vad får jag göra? Simultant spel, spel på olika nivåer, att lägga scenerier, rytm och tempo, riktningar, placeringar, dialog, entré och sorti, olika konstnärliga uttryck, egna ”visitkort”, improvisationer, scenografi, ljus och ljud, kostym och rekvisita.

 

Kursen riktar sig till
Kursen är en steg ett - kurs som riktar sig till orädda personer, fyllda av idéer, mod och nyfikna på att utforska sig själv och utvecklas tillsammans med andra. Du kommer att få kunskap om de nödvändiga verktygen i regi och konstnärligt ledarskap. Syftet är att ge deltagarna en plattform att stå på och inspirera till att själva söka sig vidare till fortsatta utbildningar.


Kursledare
Pelle Wistén har mer än fyrtio års erfarenhet av att arbeta som regissör, konstnärlig ledare och som projektledare i olika kulturprojekt. Inom amatörteatern har han regisserat allt från monologer, musikaler, farser, revyer och dramatik. Pelle är författare till boken När ljuset släckts – om fyrtio års konstnärligt arbete med unga och unga vuxna teateramatörer. Han är
även ledamot av ATR:s förbundsstyrelse.
www.wisten.se

Läs inbjudan här!

Kursen är inställd!

bottom of page