top of page

Minnenas teater utbildningspaket

Minnenas teater i Storbrittanien

I tre videoföreläsningar berättar pionjären Pam Schweitzer från European Reminiscence Network om Minnenas teater/Remini-scence Theatre.

Del 1/3 I den första delen berättar Pam om sin bakgrund och om tidiga projekt då skolbarn samarbetade med äldre. Hon beskriver de positiva effekterna av att arbeta med Minnenas teater.

Del 2/3  handlar om att spela teater i mångkulturella grupper och om hur seniorer själva kan skapa teater. Filmen handlar också om generations-överskridande teater samt om Minnenas teater tillsammans med personer som har demens.

Del 3/3 Beskriver hur man kan motivera personal att arbeta med Minnenas teater i äldrevården. Den tar också upp frågor om smärtsamma minnen och handlar om hur man kan skapa så kallade ”minnesboxar”.

Kompendium med övningar

Margita Lundman, Kultur-föreningen FRIA har samman-ställt ett urval av övningar som används inom Minnenas teater. Urvalet är hämtat från kurser och försök med tillämpningar av Minnenas teater som genomförts i Sverige under 2011-2018.

Hvad siger publikum?

I ett filmat reportage från Danmark  berättar publiken om sina upplevelser av en Minnenas teater-föreställning. Filminslaget är hämtat från ett nyhetsprogram i lokal-TV.

Mindernes Teater Inslaget startar vid 32:00

Länkar till mer information

En sammanställning av länkar till material om Minnenas teater har gjorts av Margita Lundman.

Om Minnenas teater

Initiativet till det nordiska projektet Minnenas teater i Norden togs av ATR:s Seniorteaterkommitté.

Läs om det engelska initiativet.

Att skapa tillsammans på demensboende

I två videofilmer berättar Margita Lundman från Kulturföreningen FRIA i Stockholm om att skapa teater tillsammans med äldre på ett demensboende. Stycket som skapades kallades Tåghemmet. Filmerna är textade på svenska, engelska, danska och tyska.
 

Tåghemmet – en metodfilm
 

Tåghemmet – ett teaterstycke 
 

Svenskt Demenscentrum har gjort en poddradiosändning om arbetet 

Kurs i Nykøbing Falster i Danmark

En kurs i Minnenas teater eller ”Erindringsteater”, som det kallas på danska, anordnades den 17-20 september 2018 i Nykøbing Falster av den danska amatörteater-organisationen DATS, med Pam Schweitzer från Storbritannien som kurs-ledare. Rapport från kursen

”Mindernes Teater – Glemmer du, så husker jeg”

I en dansk rapport av Anne Kristiansen från Sprøjtehus-teatret i Nykøping Falster, beskrivs skapandet av en teaterföreställning som bygger på de medverkandes minnen. Anne berättar också om hur ungdomar och äldre har samarbetat i Danmark. Det finns också tre videofilmer som visar föreställningen. Filmerna är hämtade från dansk lokal-TV.
 

Del 1 Inslaget startar vid 43:39

Del 2 Inslaget startar vid 42:07

Del 3 Inslaget startar vid 40:09

Minnenas teater i Finland

Leonie Hohenthal-Antin berättar om Minnenas teater i Finland. Filmen är textad på svenska. Minnenas teater i Finland 

ATT LETA EFTER FÖRSVUNNEN TID
seniorteater Kutkutus som vägledare

Minnenas teater på bibliotek

Margita Lundman från Kulturföreningen Fria berättar om ett försök att ordna minnes- och teaterträffar med pensionärer på ett bibliotek i Stockholm. Försöket sammanfattas också den här ljudfilen.

Workshopar och prova-på-tillfällen

En workshop om Minnenas teater anordnades av Kulturföreningen FRIA under ATR:s Seniorteaterforum i Örebro i september 2019. Från workshopen skapades ett bildspel med en kort rapport

Kulturföreningen FRIA ordnade en workshop för grannar och vänner i april 2018.

En kort artikel om Minnenas teater av Knut Svartz

bottom of page